torsdag 30 juni 2016

Public service och rasismen


Utbildningsradion, UR, har fällts av diskrimineringsombudsmannen för en platsannons som känns väldigt typisk i det nya Sverige.

Inför en serie om normkritik (what else?) utifrån ett afrosvenskt perspektiv sökte UR en väldigt specifik producent:
Vi ser gärna att du har erfarenheter av att vara reporter och/eller redaktionellt arbete. Du är också driven, kreativ och har erfarenheter av att rasifieras som afrosvensk/afrikansvensk.
Public service söker alltså anställda utifrån etnisk bakgrund och hudfärg. UR utgår från att begreppet "rasifierad" är en vedertagen sanning och inte en identitetspolitisk uppfinning. I en platsannons.

Det säger väldigt mycket om hur långt ut i identitetspolitikens utmarker som UR har traskat när en sådan här annons kan passera utan att någon reagerar förrän den publicerats. Det ironiska, men samtidigt helt logiska, är ju att normkritiken (som ska vara ett slagträ mot diskriminering) här de facto blir diskriminerande mot människor med "fel" hudfärg och "fel" etnisk bakgrund. Identitetspolitiken är den nya och fullt accepterade rasismen i Sverige.

Det är inget konstigt att söka människor med viss bakgrund eller vissa erfarenheter till ett program. I synnerhet inte om ämnet är väldigt specifikt som i detta fall. Men UR kan gärna få förklara varför det är viktigt att producenten är svart och att denne har "rasifierats" (detta ligger emellertid helt i linje med den mångfaldsplan som SVT:s nya vd Hanna Stjärne har fått igenom).

Ami Malmros, programchef för UR, kommenterar: "Ibland blir det fel, då lär vi oss av det. Det viktigaste är att vi inte slutar försöka."

Det är just detta som är problemet. UR kommer inte sluta försöka. De kommer förmodligen inte vara lika tydliga i fortsättningen, men det är uppenbart att UR, i likhet med vår övriga licensfinansierade public service, vill ha in personer med rätt åsikter.

Detta är personer som står för radikalfeminism, vänsterextremism, identitetspolitik och socialism. Och, som vi har sett, rent polishat.

14 kommentarer:

 1. Nja, du kan nog inte dra slutsatsen att de vill ha folk "med rätt åsikter". Det är värre än så: de vill ha folk med rätt hudfärg. Äkta rasism alltså. Där man antar att hudfärg ger vissa egenskaper. Egenskaper som grundar sig på erfarenhet (som man endast kan få om man har en viss hudfärg).
  Det är intressant att man tänker sig att människor är så inneslutna i sig själva att de är oförmögna att kunna förstå eller känna igen sig i andra människor som SER annorlunda ut än de själva.

  SvaraRadera
 2. De vill ha både och. De skulle knappast vilja ha Hanif Bali eller Tino Sanandaji, trots deras utländska ursprung.

  SvaraRadera
 3. En del radiofolk har alltför ofta en ton mot sina lyssnare, som gamla proletariatets kommunister förde mot sin påhittade fiende sk. "borgarsvinen" i Sovjet efter 1917.
  Raljera ut orden "främlingsfientlig eller rasist" så har man placerat sig själv på rätt sida medan lyssnarna med automatik kan anses presumtivt misstänkta allesamman. Man blir spyfärdig av det gränslösa självförhärligandet.

  SvaraRadera
 4. Nu tycker jag att ni är faktaresistenta och lever i eran egen bubbla omgivna av likasinnade.Hur har ni det med värdegrunden egentligen?

  SvaraRadera
 5. Hej.

  Jag sökte tjänsten när det var aktuellt men fick veta att annonsen dragits tillbaka för att omformuleras. Jag tror knappast min hudfärg förhindrat mig från att låta människor med olika afrikanska ursprung berätta om sig själva. Fick inte tjänsten då motiveringen var att den skulle utlysas på nytt.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  SvaraRadera
 6. Börjar bli rädd för att vi snart gjort våra sista uttalanden officiellt. Nu hör man att inget land går fritt oavsett medlemskap eller inte utan alla måste acceptera fri rörlighet i Europa. Man vill straffa GB-tanken att gå ur? Nu har även beslut tagits att ingen Antroposofisk medicin får användas inom vården. Alltså endast vetenskapligt bevisad medicin blir tillåten. Så den medicin, som fungerar men inte är bevisad i laboratorium blir förbjuden.

  SvaraRadera
 7. Så fort jag hör ordet 'rasism' så osäkrar jag min revolver. Fp-Bengt Westerberg fastslog att vi alla "är afrikaner". Då kan det ju inte finnas någon "rasism". Eller hur, eventuella "rasism-ivrare"?

  SvaraRadera
 8. Hur kommer det sig att inte Alliansen gjorde något för att motverka vänstervridningen?
  Någon som klurat på det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enkelt, den s k alliansen apade efter vänsterns idéer då de saknade viljan och modet att stå upp för borgerliga värderingar. Så usla är dem, fru Batra-Kinberg et al är inga borgerliga företrädare utan likt Reinfeldt kryptosocialister, usch, usch !

   Radera
 9. Liberalerna börjar ju tröttna på både Allians och AKB så den identitetspolitiska statspropagandan lär bestå när Björklund och Lööf börjar kramas med Löfven och Lövin.
  Men ändå, ända fram tills efter 2018 kommer vi att få höra höra sagan om den modiga och nödvändiga Alliansen i sin vita rustning.Bara en sån sak..

  http://www.dn.se/debatt/moderaternas-utveckling-gor-alliansen-ohallbar/

  SvaraRadera
 10. I höstas kunde vi läsa följande i en annons från SVT Nyheter Syd: "Vårt uppdrag är att spegla hela Sverige och därför söker vi medarbetare med olika bakgrunder som kan tillföra olika perspektiv. Vi vill bygga team med bred mångfald". En tid senare dök det upp en neger i nyhetssändningarna. Har alla egentligen lika möjlighet att få jobb hos SVT?

  SvaraRadera
 11. "Ibland blir det fel, då lär vi oss av det. Det viktigaste är att vi inte slutar försöka."

  Jag trodde det skulle handla om svensk Public Service?
  Det där ser ut som EUs inställning till folkomröstningar.

  SvaraRadera
 12. Och nu måste man ta om president-valet i Österrike också.
  Precis när vi PK:are hade pustat ut så måste det tas om som DN skriver.
  Det, ovanpå Brexit blir lite för många fria val för att det ska vara roligt.
  Det är inte bra helt enkelt.Inte bra alls, som våran Margot skulle ha sagt om hon hade haft tid över där i New York.

  Tur att vi har Zara Larsson i varje fall.
  Hon hatar alla killar efter anmäld våldtäkt på Bråvalla-festivalen.
  Alla killar hatar hon.Hatar.Hatar.
  Det är alla killars fel att tjejer känner sig otrygga liksom ba.
  Dan Eliassons fel är det definitivt inte.
  Det hade varit etter värre(som MP:are brukar säga) om inte Dan hade delat ut sina armband.Etter värre!
  Nu får Dan ta i på skarpen och dela ut ett armband för varje arm.
  Killarna får skärpa sig så de inte blir ihågkomna som tafsare.
  Detsamma gäller engelsmän och österrikare.

  SvaraRadera
 13. ja, den långa marschen genom institutionerna är avklarad.

  SvaraRadera

Håll en saklig ton. Personangrepp och inlägg ej relevanta för ämnet godkänns ej.