fredag 24 juni 2016

Nu surar etablissemanget


En dag som denna, när Storbritannien röstat för Brexit med oväntat bred marginal, är det intressant att se det politiska och mediala etablissemangets reaktioner i Sverige. Det är bitterhet och ilska över hela linjen. Den gemensamma reaktionen tycks vara: "Maken till fräckhet!"

Annie Lööf kallar resultatet en "katastrof", Carl Bildt tycker att det är "en mardröm", Jan Björklund anser att det är "chockartat", Birgitta Ohlsson kallade det för "en sorgens dag". Aftonbladets Anders Lindberg är förstås värst när han på Twitter kallar det för en "fascisternas seger" (vilket han senare döpte om till "högerpopulism").

Stefan Löfven är försiktigare i sitt omdöme, men beklagar föga förvånande britternas beslut. När han blir intervjuad i Sveriges Radio tycks Löfven emellertid även beklaga att David Cameron, som väljer att avgå i oktober, över huvud taget utlyste en folkomröstning. Att fråga folket innebär ju alltid en risk, och det kan störa den stabilitet som politikerna mest av allt vill ha.

Löfven återkom i intervjun till behovet av stabilitet och att en folkomröstning kan "skapa spänningar" i folket. Han vill inte omförhandla medlemsvillkoren för att ge Sverige en bättre deal och ännu mindre se en svensk folkomröstning. I stället vill Löfven utveckla ett "medborgarnas EU". Han säger, utan ironi i rösten, om dagens EU: "Det är för folkets skull vi gör detta." Men tack, snälla statsministern.

Löfvens ord visar hur långt ifrån verkligheten det politiska etablissemanget befinner sig och hur djup klyftan mellan politiker och väljare är.

Många hoppas att EU ska lära av Brexit och bli mer effektivt och demokratiskt. Tyvärr tror jag inte att det kommer ske. För varje gång när medlemsländer tidigare har röstat "fel" har EU-ledarskapet visat att det inte förstått varför. EU präglas av tondövhet, fartblindhet , maktfullkomlighet och arrogans vilket har fått direkt antidemokratiska resultat. Brexit är en konsekvens av flera decennniers vanstyre i EU.

De bittra kommentarerna från politiker i både Sverige och andra EU-länder visar att problemet snarare anses vara att hålla folkomröstningar. Det rubbar ju, som Stefan Löfven uttryckte saken, stabiliteten och skapar spänningar.

Enklare är därför att inte fråga folket alls i fortsättningen. 

Läs även:
HAX

22 kommentarer:

 1. Som Dick Erixon skriver, det kommer att bli kaos framöver, tyvärr, men det här valresultatet är det bästa för europa, i längden.

  SvaraRadera
 2. Som jag skrev i min kommentar till förra inlägget. Så här går det.

  Jag kan till den kommentaren lägga följande.

  Svenska politiker som hyllar EU har en dold agenda. För dem är EU en utmärkt sak att skylla sina fega beslut på. Man slipper därmed personligt ansvar. Hela tiden hör vi från svenska politiker att si och så kan vi inte göra, eftersom det går emot vad EU beslutat. I stället för att använda EU för att påverka (som det propagerades när vi folkomröstade om anslutning eller ej) har svenska politiker kommit att använda EU för att skylla ifrån sig och för att inte behöva ta personligt ansvar för sina beslut.

  Och svensk massmedia trallar med som de lallande idioter de är.

  V

  SvaraRadera

 3. Bindande folkomröstningar är det farligaste som finns! Om man är yrkespolitiker!

  Faktum är att det inte finns något behov alls av en politisk klass om man har folkomröstningar. I Schweiz är det omöjligt att leva på politik, det finns helt enkelt inga positioner med lön! Så dessa totalt verklighetsbefriade broilers, som lever hela sina liv inom politiken, kan inte uppstå. Alla tvingas att leva kvar med fötterna på jorden och det finns inga "visioner". Åtminstone inga som överlever kontakten med väljarna....

  SvaraRadera
 4. Så var det ju det där med Anders Lindbergs fruga.Igen.
  Hon som tjänar mer än Jimmie Åkessons svärmor på att inte närvara i Bryssel.
  Tror fan det att Anders Lindberg tycker att 52% av britterna är fascister.
  Fascister, rasister, anti-demokrater och nazister.
  Så ser det ut om man delar Anders Lindbergs värdegrund.
  Den är han inte helt ensam om.

  SvaraRadera
 5. Det är så sant du säger, det är decennier av arrogans som får sin lön.
  Merkels lilla "vi fixar det"-knuff var bara droppen.

  SvaraRadera
 6. Kommer det att bli ett fritt val i Sverige 2018?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svaret är nej, det kommer bli valfusk från regeringspartierna

   Radera
 7. Hej.

  Nu återstår att se om Storbritannien får lov att lämna unionen.

  Jag förväntar mig en aldrig tidigare skådad huggsexa av hemliga förhandlingar om vad resultatet innebär, egentligen, på riktigt.

  För övrigt är det väl en och annan svensk politisk kommentator som bör fråga sig hur trovärdigt det är att ständigt tjata om fascism och den allsmäktige Tsar Putins agenter.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  SvaraRadera
 8. Nu kommer vi att få se ett EU som närmar sig Ryssland. För både Tyskland och Frankrike har velat normalisra kontakterna med Ryssland, men England har stretat emot. Men största vinsten med Brexit är att Amerikas (USA) inflytande i EU kommer att minska drastiskt och det tackar vi det engelska folket för.

  SvaraRadera
 9. Man blir fullkomligt mörkrädd när man hör kommentarer från ledande politiker. Ja, det kan bli lite obekvämt för dem att väljarna vill något annat än de själva. Men en politiker som uttrycker att folkomröstningar "rubbar stabiliteten" och är ett "problem", borde ha gjort sig omöjlig för all framtid.

  SvaraRadera
 10. Hehe, det svenska etablissemanget kommer att sura ännu mera om det tyska språkrådet får sin vilja igenom om att göra tyska till ett EU-språk istället för engelska. 90 miljoner européer har tyska som modersmål (samt en massa östeuropéer som har det som andraspråk) jämfört med 5 miljoner irländare som talar engelska. T o m svenskan är ett större språk än engelskan inom EU efter Brexit. Otur att språkundervisningen i Sverige har dragits ner nära till noll när det gäller andra språk än engelska.

  SvaraRadera
 11. Märkligt att samma vänster som efterlyser en sansad debatt och schysstare ton också är de som inte tvekar att som Lindberg på Aftonbladet hävda att engelsmän är fascister allihop.I varje fall de felaktiga 52 % som röstade rakt emot den av Aftonbladet rekommenderade linjen.
  Har inte den snubben förbrukat all trovärdighet även bland S-läsare snart?

  SvaraRadera
 12. För att få sansad info om brexit och dess konsekvenser är det ett måste att undvika svensk media

  SvaraRadera

 13. I Holland visar färska undersökningar på en majoritet för utträde. Det är val i landet om 9 månader och den som sannolikt blir statsminister utlovar folkomröstning så snart som möjligt!

  Efter Brexit kommer NExit! Sen är EU SLUT!!!!!

  Holland var en av grundarna av EU och hör till kärnan av unionen på ett helt annat sätt än UK. Om de lämnar är det game over för hela spektaklet.

  SvaraRadera
 14. EU kommer att bli mycket sämre utan Storbritannien med hävdar många. Då är det väl dags att gå ur även för Sverige för man vill väl knappast vara med i en dålig organisation.

  SvaraRadera
 15. Fd moderat
  kan bara instämma i att om nu EU blir så mycket sämre utan GB så är det väl ett skäl för också Sverige att lämna nu när GB gjort det?
  Argumentarandet hos vissa är emellanåt så imbecillt att det enbart binder ris åt egen rygg.

  SvaraRadera
 16. Ja det har varit mycket intressant och avslöjande att lyssna på alla kommentarer efter resultatet under gårdagen den 24e juni. Mycket övertydligt. Inte en enda "expert" uttalar sig positivt eller med förhoppningar om en förbättrad utveckling. Precis alla uttrycker sin besvikelse och farhågor. Obs, farhågor. Och negativa förväntningar. Allt är upplagt för den vinkeln. Enbart. Inget annat. Åkesson får pliktskyldigt flikas in ett par gånger med en kommentar i postiv riktning. Liksom för att bekräfta vilka kvastskaft det är som blir glada. (T om trump och Putin jublar).

  Den som efter detta trodde att media hade ett uns anständighet. Eller någon form av ens tillstymmelse till hederlighet måste nu ha tappat den vanförställningen.

  Vad är då vårt hopp? Är det populismen som står för "den enda rätta vägen"? Är det populismen som är svaret på karriärpolitikers vanstyre? Är populismen det nya goda?

  1800-tals ideologier kidnappade av halvskurkar som tar sig friheten att missbruka dess möjligheter att manipulera och bedra sina väljare. Där bara populismen lyssnar på väljarna?

  Det verkar ju faktiskt så.

  RL.

  SvaraRadera
 17. Anders Lindberg, Aftonbladet och delar av den svenska socialdemokratin har ett problem.
  Ett stort problem när man synas.
  Brexit-sidans seger beror nämligen på att traditionella Labour-väljare i mellersta och norra England röstat för ett utträde.De är alltså de som kallas fascister.
  Sossar tycker alltså sossar är fascister.Rimligt?


  Ja det är det nog om man är sosse av svenskt snitt...

  SvaraRadera
 18. Någon liknade den typiske Brexitröstaren vid en gubbe med pissfläckar i byxorna. Alltså främst en åldersfråga.
  Samma tongångar har hörts i SVT.
  I själva verket visar resultatet att det handlaren klass och hemort.
  Så man får väl säga att det är där som här.

  SvaraRadera
 19. @Anonym 13:21

  Precis som efter vår euro-omröstning. Ja-röstarna kallades "underklass" (Richard Schwartz, DN) och "fjällkobönder" (Göran Skytte, Sydsvenskan) mm. Lustigt nog var det ingen som upprepade dem tillmälena i samband med den stora eurokrisen.

  SvaraRadera
 20. Första "spiken" i EU-kistan - som jag minns - var när EU lade sig i hur böjd en gurka fick vara. Det har gått lång tid, men utmynnade till slut i Brexit-framgången. Mer böjda gurkor, tack, och därigenom med exits från andra länder.

  SvaraRadera
 21. Har precis läst dick erikssons analys om varför Boris väljer att inte ställa up för tories partiledarroll. Tror att Dick missar en viktig faktor. Tories måste tilltala de som röstade för exit, de kommer från, till stor del, arbetarbakgrund, Boris har gått på elitskola och är född med silversked i mun. hand skulle inte vara en bra ledare för tories om det blir val.

  SvaraRadera

Håll en saklig ton. Personangrepp och inlägg ej relevanta för ämnet godkänns ej.