måndag 7 mars 2016

På jakt efter ett mirakel


Carin Jämtin var gäst i Ekots lördagsintervju. Det är inte roligt att vara socialdemokratisk partisekreterare just nu. Opinionssiffrorna är katastrofala, och svenska folket har väldigt lågt förtroende för statsministern.

Men Carin Jämtin lät sig inte nedslås. Tvärtom var det en allt annat än ödmjuk partisekreterare som försökte svara på Jörgen Huitfeldts frågor. Oförmågan att se egna brister är visserligen vida spridd i politikens värld, men den är inte vackrare för det. I Jämtins fall hade det faktiskt varit klädsamt att medge att regeringen inte varit tillräckligt förberedd att leda ett land i en skakig och osäker tid som denna.

Samtidigt har hon rätt i att opinionsmätningar går upp och ned och att det faktiskt är lång tid kvar till valet. Givet hur snabbt det svänger på bara några månader i svensk politik numera, är det nästan omöjligt att spekulera i hur den politiska kartan ser ut om två år. Det är på valdagen allt avgörs och den, upprepade Jämtin, är två och ett halvt år bort. Då kommer väljarna fälla sin dom.

Givet vad Socialdemokraterna har föresatt sig att uppnå innan dess finns det dock skäl att vara skeptisk. Målet på EU:s lägsta arbetslöshet 2020 innebär att 2018 blir en viktig station längs vägen. Konjunkturinstitutet menar att det krävs ett mirakel för att regeringen ska nå målet och spår en arbetslöshet på runt 7,5 procent 2018.

Icke-integrationsminister Ylva Johansson har satt som mål att nyanlända ska komma i arbete inom två år. I dag är det 45 procent som har kommit i arbete efter åtta år. Inte ens två tredjedelar är i arbete efter 15 år i Sverige. De som kommit hit som asylsökande kommer aldrig upp i samma förvärvsfrekvens som infödda svenskar.

Ylva Johanssons målsättning antyder att hon har en verktygslåda som ingen annan före henne. Men det stämmer förstås inte.  Socialdemokraterna och Miljöpartiet har inga nya idéer. Inga revolutionerande förslag. Det är samma gamla satsningar på vuxenutbildning och subventionerade anställningar som tidigare.

Just därför blir de oerhört högt satta målsättningarna lite komiska. Regeringen spänner bågen till bristningsgränsen men visar sig sedan inte ha någon pil att skjuta iväg.

Att Centerpartiet föreslår en app som ska underlätta för nyanlända att starta företag visar på vilken nivå som diskussionen nu förs. Det är inte svårt att starta företag i Sverige. Denna myt har drivits från borgerligt håll länge nu, och Centerpartiets mytbildning skulle rent av kunna bidra till att färre vågar bli egenföretagare. Det är ju så svårt! Dessutom glömmer de bort det avgörande: den som startar ett företag måste ha något att sälja också. Det löses inte med en app.

Socialdemokraterna har lovat 50 000 utbildningsplatser och traineejobb. De har inte lyckats få fram ens en bråkdel av detta. Sannolikt är resultatet på detta område en måttstock för hur det kommer att gå med att få EU:s lägsta arbetslöshet och nyanlända i arbete efter två år.

Regeringen behöver verkligen ett mirakel.

Läs även:
Fnordspotting

6 kommentarer:

PerH sa...

Hej Hans
Har länge haft lösningen på problemet.
Vad politikerna behöver är ett stort antal fabriker som kan anställa arbetare på ett bräde.
Låt oss säga, mellan tummen och pekfingret 150 storföretag med 1.000 anställda per styck, några nya stora gruvor, bilfabriker med underleverantörer, teko, skeppsvarv, pappersbruk, stenindustri.
Som inspiration en film från 1895
"Arbetarna lämnar fabriken"
https://m.youtube.com/watch?v=HI63PUXnVMw
PS
Till detta behövs dock yrkeskunskap för att vara anställningsbar.

Anonym sa...

Stefans regering kommer kommer att åka på en riktigt elak och välriktad pungspark redan i dag.Sedan får man gapa vidare om de andra EU-ländernas ansvar i falsett sorgligt ihopvikta i något av Europas hörn.

Anonym sa...

Hej.

Låglönejobb, avreglerad bostadsmarknad, ingen socialförsäkring; då blir allting bra. Eller hur?

Alternativen är:

1. Segregation på riktigt: Brasilien, exempelvis.
2. Sönderfall; enklaver som i MENA.
3. Revolution (vilket måste betraktas som fantasi i dagsläget; svensken är för passiviserad, sedd som grupp).

Ovanstående förutsätter politik snarlik dagens, utan några signifikanta förändringar.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Staffan Ohlsson sa...

Ja, och så var det ju det här med vad "att komma i arbete" anses betyda i sken av de siffror som herr Danielsson äntligen har fått fram via Riksdags-RUT. Lök på laxen!

Fd moderat sa...

Att det är krävande att driva företag är inte samma sak som att det är svårt att starta företag.

Centern har kanske pratat med Ursula Federley som drev en salladsbar som gick i konkurs. Hon sa kanske att det var svårt att driva företag.

Anonym sa...

"Att Centerpartiet föreslår en app som ska underlätta för nyanlända att starta företag visar på vilken nivå som diskussionen nu förs. Dessutom glömmer de bort det avgörande: den som startar ett företag måste ha något att sälja också."

Det kan ju sälja pass?