fredag 2 oktober 2015

Hela Sverige famlar


Det började med att det var en vinst för samhället (vilket skulle bevisas inte minst av den numera ökända Sandvikenrapporten). Sedan sades det att det var en vinst "på sikt". Snart omdöptes detta till en "investering" för framtiden och ett stort behov i ett land med en åldrande befolkning.

När regeringen i går höll presskonferens med anledning av den rekordstora asylinvandringen varnades för "enorma ekonomiska påfrestningar". Synen på asylinvandringen har onekligen förändrats, åtminstone retoriskt. Vissa, som Miljöpartiet, kommer aldrig vilja diskutera kostnader eller praktiska problem. Men Socialdemokraterna tar nu alltmer bladet från munnen. Politiken ligger däremot fast. S och MP regerar ju tillsammans.

Det var två avmätta och till synes trötta ministrar som mötte den samlade pressen i går. Man kunde ana att de förmodligen suttit i ganska många och långa möten på sistone. Det talades åter igen om "ordning och reda" i mottagandet. Ett mantra vi hört ganska länge nu, men hittills har regeringen inte vidtagit några åtgärder av vikt i den riktningen.

Enligt inrikesminister Anders Ygeman upprätthåller polisen "en hög nivå av ordning och säkerhet". En direkt lögn eftersom vi så sent som häromdagen fick veta att polisen tvärtom blivit beordrad att inte kontrollera de migranter som anländer till centralstationerna. Det vore intressant att veta vem som gett den ordern. Är det lokala befäl? I så fall måste de rimligen ha fått ordern uppifrån.

24 000 sökte asyl i Sverige bara i september.

Antalet ensamkommande till Sverige har ökat något i år.

Det var inte det här Stefan Löfven vann valet för att hantera. Han hade förstås hoppats på att tillväxten skulle fortsätta att erbjuda god avkastning till statskassan så att hans regering kunde pumpa in miljarder i skolan, vården och infrastrukturen. Sådant som märks. Nu tvingas hans finansminister tömma statliga bolag på pengar, ta pengar från biståndet och till och med ge sig på en privat biltillverkare i jakt på "kompensation" för att biljätten fuskat med utsläppen.

Statens resurser slukas av migrationspolitiken. Det ger regeringen små möjligheter att bedriva ett reformarbete som märks hos väljarna - och den kan inte chockhöja skatten för vanligt folk heller utan att tappa medelklassen inför valet 2018. Samtidigt märks de enorma ekonomiska påfrestningarna sedan länge ute i kommunerna, där Filipstad medgett att de inte klarar av att upprätthålla samhällsservicen längre.

Jag avundas inte Löfvens situation. Men han har själv valt att sätta sig i den. Kanske hade en förändring varit möjlig - men den förändringen skulle förutsätta att han sparkade ut Miljöpartiet. Och det lär inte hända.

Så räkna med att dagens situation kommer fortsätta att förvärras. Vi har fler presskonferenser att vänta. Regeringen kommer fortsätta att famla.

Läs även:
Fnordspotting

14 kommentarer:

 1. Men det är en väldig tur att Sverige inte vill idka handel med vare sig Ryssland eller Marocko nu när vi har den feministiska utrikespolitiken.
  Eftersom Ryssland och Marocko tydligen inte vill handla med oss nu när vi har den feministiska utrikespolitiken.

  SvaraRadera
 2. Hej.
  Till Anonym ovan:
  Men handel är ju kapitalistisk utsugning av folket. Alla länder (som i socialismens logik inte finns) skall vara självförsörjande med öppna gränser och allt åt alla överallt. Vi måste ju se till att följa värdegrunden! Det går bra nu!

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  SvaraRadera
 3. Vi hade inte haft detta problem om m hade hållit fast vid sin invandringspolitik och samarbetat med s om den. Då hade de andra partierna kunnat skrika sig blåa i ansiktet om detta.
  SD hade heller inte kunnat växa sig så stora för jag vill verkligen inte rösta på det partiet men jag har snart inget annat val.

  SvaraRadera
 4. Vad moderaterna som parti inte tycks greppa är att det inte enbart handlar om invandringspolitiken. Postmarxism, identitetspolitik, klimatalarmism(istället för en sansad debatt), genusdagis. Det här är saker som inte skulle ha haft en plats i gamla moderaterna. Nu har de borgerliga anammat vänsterns problemformulering.

  Ja många lämnade M för SD på grund av invandringspolitiken men många lämnade också därför att de ideologiskt inte längre kände igen sitt parti.

  SvaraRadera
 5. Migrationen betalas i stor utsträckning med medel från biståndsbudgeten. Om inte biståndsbudgeten räcker till föreslår jag att staten tar lite från studiemedlen, fram för allt för de som studerar i Malmö.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nix. Det är inte "i stor utsträckning". Det är 'endast' 9 miljarder som tas ur biståndsbudgeten (av ca 35 totalt behov om jag inte minns fel) och detta är beräknat på sommarens fallande prognos av anländande från Migrationsverket. Nu ser prognosen ut att nära på fördubblas. Varav det kanske blir hela 2000 fler 'ensamkommande barn' än beräknat. Bara där är det nästan 2 extra miljarder.

   Till råga på allt blir det allt dyrare och dyrare att hitta platser .... och det vete fanken om jag inte skulle vara beredd att räkna in de kommande bostadsbyggandets kostnader som ett direkt resultat av samma migranter. Enligt statistiken (SCB via Tino Sanandaji) torde närapå 45% eller kanske nu ännu fler med tanke på hur knöksvårt det är att hitta 'enkla jobb' aldrig att komma i försörjning. Det har ju ljugits rätt friskt om utbildningsnivån på de anländande. Med anhöriga som brukar ligga ännu värre till.

   Radera
 6. Lugn! Lugn! Lugn!

  Sitt still i båten!
  DN har hittat ett uttryck för patriarkatet som vi kan bekämpa tillsammans under tiden vi sitter och väntar.
  Lasse Anrells särande sittstil.
  " ”Om du verkligen vill markera att du inte tillhör samtiden måste du kanalisera tusen år av patriarkal energi genom underkroppen. Och det kräver övning” "

  Om vi nu kniper ihop knäna som runt ett imaginärt ägg och pratar med tunn röst och små bokstäver så ska ni se att vi löser det här med flyktingkrisen också.
  Tillsammans som Jonas Sjöstedt skulle ha sagt.

  http://www.dn.se/kultur-noje/andrev-valden-hur-man-sitter-i-tv-ar-bara-ett-horn-av-nagot-storre/

  SvaraRadera
 7. En gång i tiden, 1989, fattade Socialdemokraterna ett "Luciabeslut" som kortvarigt kraftigt minskade på asylinvandringen. Det borde de göra nu också, särskilt då som de problemen som föranledde det beslutet framstår som bagatellartade jämfört med dagens. Men då extremisterna i Miljöpartiet är med i regeringen så lär inte det hända.

  SvaraRadera
 8. Emelie Draper bannar hårdrocken.
  " ”Hårdrocksprogram skulle upprätthålla sexistiska samhällsnormer” "

  SVT Opinion vill inte vara sämre än DN utan kastar sig också ut i samtiden som en genuscertifierad Tarzan bland lianerna.

  "Scenen ser ut som samhället i övrigt när det gäller dessa normer. Därför är jag rädd att mer hårdrock i exempelvis SR skulle skapa en ond cirkel av fler människor som måste lära sig att dessa strukturer inte är bra och inte har i hårdrocken att göra."

  För er som undrar om det finns hopp för Sverige fortfarande så klämmer jag i med ett särsittande heavy metal-vrål som betyder: Tveksamt dr Watson tveksamt!

  http://www.svt.se/opinion/emelie-draper-om-hardrock

  SvaraRadera
 9. Det behövs 50 000 #helasverigeskramlar-galor per år för att täcka Sveriges kostnader för migrationen En var tionde minut.

  Öppna era hjärtan nu! Skänk era matpengar till bidragsnomaderna. Det är en order. /Mvh Löfven

  SvaraRadera
 10. Det är fan rätt fantastiskt att se vad PK:s svans sitter och tycker är viktigt där på söder.
  Hela Sverige famlar...i mörkret tack vara politiker och journalister som matat fram sitt viktiga budskap tills svensken är för skadad för att inse vad som händer.
  Det börjar gå upp ett ljus nu för politikerkadern men det är för sent.
  Alldeles för sent.Löfven svamlar men vem som helst kan se att hen inte vet vad hen ska göra längre.Om inte annat så hörs det på budskapen i utspelen hen tutar ut.Moderaterna är lika skyldiga.
  Samhällsbärarna - jo tjena!

  SvaraRadera
 11. "Vi har varit naiva" och "Vi måste öppna våra plånböcker".. kommer de låta sen när de rämnar och Sverige går in i regression och börja rasa i alltfler index (bottennivån i PISA- utbildningsindex är bara början). "De kommer mera".

  SvaraRadera
 12. @ Fd moderat

  "Vi hade inte haft detta problem om m hade hållit fast vid sin invandringspolitik"

  M har hållit fast vid i princip samma immigrationspolitik sen 2003. En kraftigt "liberalisering" av invandringspolitiken var en av grundbultarna när nya M bildades. Vidare har man sen dess vid flera tillfällen samarbetat med MP kring detta, av den enkla anledningen att man ligger väldigt nära varandra.

  Sossarna var länge det helt klart mest restriktiva riksdagspartiet vad gäller immigration och det som nu är Alliansen och MP samarbetade för att få större immigration redan under Göran Persons tid som statsminister. Sen gjordes även en stor migrationsuppgörelse mellan alliansen och MP 2008, som på många sätt var ännu tokigare än den som slöts 2011.

  Man ska ha klart för sig att i relativa termer var svensk asylpolitik mer tokig under Alliansens första mandatperiod än vad som är fallet nu. 2007 tog Sverige emot 11% av alla världens asylansökningar, ett rekord som lär bli svårslaget.

  SvaraRadera
 13. Famla känns som ett understatement i sammanhanget. Bra och mycket intressant inlägg.

  SvaraRadera

Håll en saklig ton. Personangrepp och inlägg ej relevanta för ämnet godkänns ej.