onsdag 28 oktober 2015

Ett Sverige i konstant undantagstillstånd

"Det ska vara ordning och reda" är ett mantra som Stefan Löfven upprepar så ofta han kan. Men det blir närmast parodiskt att höra statsministern när alla kan se att vi har ett samhälle som snarare kännetecknas av bristen på ordning och reda. Retorik och politik går över huvud taget inte ihop.

Häromdagen blev det känt att Migrationsverket ska börja följa lagen om åldersbestämning av ensamkommande flyktingungdomar. Det är i första hand den asylsökande som ska styrka sin ålder om denne uppger sig vara minderårig. Bevisbördan ligger alltså på den som söker asyl.

Det är ju roligt att en statlig myndighet plötsligt ska börja följa lagen, och det är ett steg framåt eftersom vi vet att det fuskas systematiskt med den angivna åldern när ensamkommande anländer till Sverige. Vi har färska exempel på personer som säger sig vara 16 år men är 24 eller 17 år men är hela 34 år gamla. Det är inte bara moraliskt fel att börja sin vistelse i Sverige med en lögn inför svenska myndigheter utan får också den absurda följden att personer i 25-årsåldern ska dela skola med tonåringar. Här hoppas jag nu att vi börjar se ett slut på tramsandet.

I söndagens Agenda i SVT fick Stefan Löfven frågan om vi de facto har fri invandring till Sverige. Han svarade förstås nej. "Sverige har en reglerad invandring", hävdade statsministern. Men programledaren Anders Holmberg insisterade: "Hur är den reglerad? Det är ju fritt fram att komma in i Sverige." Löfven svarade då att den som kommer till Sverige utan att söka asyl är här olovligt och upprepade att den inre kontrollen ska stärkas och fler utvisas.

Vi vet emellertid att detta är ett spel för gallerierna, polisen uppger att endast fyra procent av deras kontroller leder till att de hittar personer med avvisnings- eller utvisningsbeslut. I praktiken är det således tämligen riskfritt att invandra till Sverige utan att söka asyl. Det vill säga: fri invandring.

Detta är ett exempel på när politiker hänvisar till en lag som i sak är tydlig men där den övriga politiken omöjliggör att lagen kan tillämpas. I fallet med illegala immigranter har både den nuvarande regeringen och Alliansen dessutom beslutat att ge välfärdsförmåner till de som vistas i landet illegalt (s.k. "papperslösa"). Den som fått avslag har till och med kunnat bo kvar på Migrationsverkets boenden och inkassera dagersättning (vilket ingår i den nya överenskommelsen att plocka bort).

Ett annat exempel är EU-migranternas olovliga bosättningar. För någon månad sedan berättade SVT:s Uppdrag granskning om hur det är fritt fram att båda sätta upp bosättningar på kommunal eller privat mark och till och med ta över folks sommarstugor utan påföljd. Äganderätten är satt ur spel, och enskilda människor drabbas av myndigheternas och politikernas flathet.

Det stora EU-migrantlägret i Malmö, förmodligen landets största, är olovligen upprättat på en privat industritomt. I våras överklagades beslutet att avhysa migranterna till Länsstyrelsen. Nu ska det ändå ske. Senast på söndag ska lägret vara tömt. Men markägaren får själv betala hundratusentals kronor för den nedsmutsning som migranterna ställt till med. Det är en helt absurd rättsordning.

Landets myndigheter gör helt enkelt inga ansatser att se till så att svensk lag efterlevs. Politikerna håller för öronen. Aktivister kallar det diskrimineringen och rasism när det i själva verlet är precis tvärtom - att alla behandlas lika. Det är både anmärkningsvärt och bedrövande.

Jag är lite gammaldags av mig. Jag tycker att lagen ska vara lika för alla. Fattigdom är ingen ursäkt för att begå brott. Etnicitet är inget argument för att bryta mot lagen. Om vi vill ha ett samhälle där lagar respekteras (civil olydnad är en separat diskussion, och självfallet kan man och bör man arbeta för att dåliga lagar avskaffas eller skrivs om) och där den som inte gör det, straffas.

Ett samhälle där den politiska eliten pratar om "ordning och reda" och sedan möjliggör det motsatta med sin politik, förtjänar ingen respekt. I förlängningen förtjänar heller detta samhälle ingen respekt.

Vi får därmed ett land i ett slags konstant undantagstillstånd. Ett land där lagar gäller - men bara ibland och bara för vissa.

Tidigare bloggat:
Gränslösa Sverige

Läs även:
Ann-Charlotte Marteus

17 kommentarer:

 1. Verkligen skönt att MÖK inte innehöll några praktiska begränsningar för de som gång på gång tappar bort sitt pass och av svenska myndigheter omedelbart erhåller ett nytt.

  Utan frågor.

  Vi vet ju alla att dessa pass används av folk som flyr för sitt liv och att begränsa de möjligheterna är ju knappast önskvärt.

  SvaraRadera
 2. Och titta här!
  SVT har missat vad som är nyheter.Dom har inte förstått att nyheter är att koppla SD till terroristiska skolmord eller mordbränningar av flyktinganläggningar.Ändå har samordningsexperten Mona Sahlin väglett.
  Polisen misstänker att bränder kan vara anlagda.Journalisterna vet det.Inte ens den som ska ha börjat på insidan kan skrivas av.Så jävliga är SD nämligen.
  Inte utan att man kan misstänka att dom vägleds av en främmande makt?
  Sverige ska därför inleda samarbete med NATO och lära sig hur sånt avslöjas.
  Nu hemligstämplar Migrationsverket allt som har att göra med flyktinganläggningarna så att deras adresser inte avslöjas.Troligen är det en tidsfråga innan Regeringen Löfven gör detsamma med budgeten och resultatet av förhandlingarna med Nordiska rådet.Även där misstänks SD verka från insidan nämligen.
  Och då scoopar SVT med ett AFA-hot!
  Är dom helt dumma i huvudet?Situationen är under kontroll.Ordning och reda.
  Om bara de andra EU-länderna tar sitt ansvar.Om bara de andra nordiska länderna tar sitt ansvar.Om bara SD:s svans slutar bränna ner boendena och flyktingarna kliver av bussen så ordnar vi det här tillsammans.
  Vi har gjort det förut!Om bara nånannan..

  http://www.svt.se/nyheter/inrikes/afa-vi-har-fargat-vinges-ytterdorr-rod?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Svtse-Inrikesnyheter+%28svt.se+-+Inrikesnyheter%29

  SvaraRadera
 3. Alla som är det minsta intresserad av politik och samhällsfrågor måste ju häpna över regeringens handlingsförlamning och verklighetsfrämmande struntprat. Dessvärre är det nog så att allt färre av oss svenskar är intresserade och insatta i politik som man var förr. Ni vet, ni som sett de gamla filmerna från Grängesberg där knegarna spelade schack, diskuterade politik och läste dagstidningar på rasten. Min fars farbror jobbade på stålverket i Borlänge och jävlar vad den gubben var allmänbildad och politiskt intresserad.

  Idag är de flesta yngre och medelålders människor resultatet av flumskolan och då tycks man inte orka/kunna ifrågasätta en idiotisk regering ( eller opposition )i önskad omfattning. Och då sväljer man allt som en allt mer ytlig och agendadrivande journalistik presenterar. Journalistkåren är ju resultatet av samma skola. Man lajkar trams på facebook och blir skitnödiga om någon (som jag exvis) lägger upp en status som vill diskutera dagens samhällssituation. Tystnad. Lägg upp en bild på katten - YES! ( Säger något om mina fb-vänner förstås )

  Tänk om vi hade en press och journalistkår ( som i andra civiliserade länder ) som dels är kunniga, dels VÅGAR ifrågasätta och vara besvärlig för en nickedocka som Löfven. Eller en generaldirektör. Faktiskt - det är fan ta mig bara några bloggare i detta land som ställer de frågor och diskuterar de frågor som journalisterna borde göra.

  Vem sade att bloggen är död? Den personen drog nog för tidiga slutsatser.

  Jo förresten, Po Tidholm menar att en blogg som exempelvis denna, Toklandet eller Fnordspotter göder vardagsrasismen. Nu skall jag släppa mina invändningar mot den mannen. Jag blir bara grinig.

  Löven väntar - och snön är inte långt borta.

  SvaraRadera
 4. Dr Mabuse
  Twitter får det allt svårare att klara sig.140 tecken genererar inga övervinster längre.
  Kommunerna köper ut LÄRRRARRRRE för miljoner så pengar finns och LÄRRRARRRRE är det gott om
  Svenska elever kan inte läsa och skriva så bra,räkna kan de inte alls, men är en jävlar på att samarbeta när de har lust.Det har LÄRRRARRRRna lärt dom.
  Den mest övergödda och självbelåtna yrkesgruppen Sverige rymmer lägger tid på att tillsammans med den näst mest övergödda och självbelåtna yrkesgruppen Sverige rymmer desperat kleta brun skit på de som är besvärliga.Problemet är att det är så många och så mycket som är besvärligt nu för tiden.
  Så nog finns det ljus i mörkret någonstans.

  SvaraRadera
 5. Att pressen och public service kallar romer för EU-migranter är illa nog. Måste du också göra det? Jag skulle föredra att nyspråk aldrig används utanför medias v̶i̶l̶s̶e̶l̶e̶d̶a̶n̶d̶e̶ agendasättande texter och Orwells 1984. En rom kan gott kallas för rom och inget annat.

  SvaraRadera
 6. Rom är en etnicitet, EU-migrant är ett tillstånd. Däremot kan romer vara EU-migranter och majoriteten av dem vi normalt talar om förefaller vara just romer från Rumänien och Bulgarien. Men de är likafullt EU-migranter.

  SvaraRadera
 7. Nu låter du som en rasbiolog Hans. Det finns inga etniciteter, alla är från Afrika.. ;P

  SvaraRadera
 8. Patrik Engellau gör en skarp vidräkning med dagens Titanic-liknande situation i landet, mkt läsvärt.

  http://detgodasamhallet.com/2015/10/28/nar-det-plotsligt-blir-pa-allvar/

  SvaraRadera
 9. Off Topic,

  För 2 dagar sen togs beslut om det första större asylboendet i Djursholm (dyraste förorten i Stockholm)

  I dag var någon där och tände på!Fast det blev bara mindre skador.

  Kan det månne vara en överbelånad reinfeldtare? Hur mycket faller grannkåkarna i pris när boendet öppnas? Minst 30%, gissar jag. Men att rösta för massimmigration i övriga Sverige, det gör djursholmsborna gärna! Då ökar ju priset på deras hus!

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=103&artikel=6288971

  SvaraRadera
 10. En stat som inte klarar av sina fundamentala åtaganden är en stat som kommer att vittra sönder. Vi kommer att ha en stat men den kommer att vara svag.

  För den som läst och förstått vad det innebär när det kommer många människor från länder med låg tillit och svag stat som inte integreras i sitt nya land är detta inget att förvånas. Att mupparna som är ansvariga för centerns politik tror att det är bra visar hur fullständigt okunniga de är.

  SvaraRadera
 11. Bra av Marteus att kritisera Public-Service. Det är något av en fridlyst mediekanal. Man framstår som kontroversiell och reaktionär om man kritiserar dem. Sverige har byggts på statlig propaganda, folket ska inget veta, bara lyssna till SVTs dumma megafon. Gärna se på ett hjärndött "Debatt"-avsnitt, där alla skriker i mun på varandra tills den största idioten sagt sitt.

  Magne

  SvaraRadera

 12. "För den som läst och förstått vad det innebär när det kommer många människor från länder med låg tillit och svag stat som inte integreras i sitt nya land är detta inget att förvånas. Att mupparna som är ansvariga för centerns politik tror att det är bra visar hur fullständigt okunniga de är."

  Centermupparna fullkomligt ÄLSKAR att "det kommer många människor från länder med låg tillit". Etniska enklaver är ett uttalat mål för dem och de ser detta som något väldigt positivt.

  Om du orkar kan du försöka att gräva upp de stora rapporter som C gav ut på området de senaste 10 åren. Fast ha minst en hel flaska sprit redo och kolla med läkare att ditt hjärta klarar extrema påfrestningar. Om det inte var så allvarligt och representerade den ideologiska grunden för alliansens folkmordspolitik, så skulle det ha varit otroligt bra underhållning. Ungefär som någon parodi där Åsa Nisse super till och svamlar om något som han uppenbarligen inte har en aning om och når helt absurda slutsatser.

  Å andra sidan har C varit fördömligt ärliga. De har redovisat i detalj vad de vill och varför. Tyvärr verkar nästan inga av deras, eller övriga alliansens, väljare ha en haft en susning. Deras barn och barnbarn får betala priset.

  SvaraRadera
 13. Jag skrev fel angående centern. De är inte bara muppar. De är gråtande muppar med Federley och Johanna Jönsson som riks-gråtare.

  SvaraRadera
 14. Jimmie meddelar oss att det nu enbart återstår att be för landet (SvD d. 29/10-15: http://www.svd.se/akesson-efter-branderna-ni-attackerar-samhallet/om/attentat-mot-flyktingboenden):

  "Nu stundar allhelgonahelgen. För de yngre innebär det numera i hög grad lek och bus, men traditionellt är det ett tillfälle att minnas och uppmärksamma nära och kära som lämnat det här livet. Ett tillfälle för stillhet och reflektion – och bön. Vi har laddat med godis till alla barn som kommer och knackar. Säkert äter jag själv en hel del av det, men jag tänker också ta tillfället att minnas, tända ljus, reflektera – och be. Jag tänker att bön kanske är lönlöst, vad vet jag? Men det kan knappast skada, och det kostar mig inget. Det är något som hänt vårt kära fosterland. Jag tänker be för Sverige. Be med mig."

  På nåt sätt är det vad jag menar. Jimmie har nog insett att det gått alldeles för långt med det mångkulturella experiment som Sverige blivit. Och med Reinfeldtbygget "Det nya Sverige" sattes den slutgiltiga spiken i kistan.

  Magne

  SvaraRadera
 15. @ Magne,

  "Och med Reinfeldtbygget "Det nya Sverige" sattes den slutgiltiga spiken i kistan."

  Amen!

  Jag ber med Jimmie, men inser att det troligen är meningslöst.

  SvaraRadera
 16. Dr Mabuse: jag häpnar inte, för jag har för länge sedan insett att "politikerna" inte alls försöker styra samhället. Deras jobb är istället ungefär det som den irakiske kommunikationsministern "Bagdad Bob" hade under invasionen, att säga saker som håller hans uppdragsgivare nöjda och som vilseleder åtminstone delar av allmänheten.

  Det är inte inkompetens, de har bara inte till uppdrag att göra något som hjälper Sverige.

  Bloggen är nog tyvärr ganska snart död: http://newsvoice.se/2015/10/27/forsvarsministern-nato-stratcom-svenskarna-tanka-korrekt/

  SvaraRadera
 17. När det kommer människor från kulturer med låg tillit och svag statsmakt så kommer Sverige att förvandlas till ett samhälle med låg tillit och stark statsmakt. Det är tyvärr det absolut sämsta alternativet.

  SvaraRadera

Håll en saklig ton. Personangrepp och inlägg ej relevanta för ämnet godkänns ej.