fredag 6 maj 2016

Fusksamhället


Det förekommer systematiskt fusk på högskoleprovet, har vi kunnat läsa de senaste dagarna. SVT kom rent av i kontakt med personer som lever på att mot betalning hjälpa andra att fuska sig till 2.0.

Fusket på svenska högskolor och universitet är utbrett. Under fjolåret stängdes 888 personer av eller fick varningar för fusk. Hur stort mörkertalet är kan vi bara spekulera om (gissningsvis åker bara en bråkdel fast).

Fusket får konkreta konsekvenser. Det har bland annat rapporterats att en person som aldrig ens gått ut gymnasiet har lyckats fuska sig in på läkarprogrammet på KI, en annan som inte ens pratar svenska lyckades få 1.85 på högskoleprovet. Fuskare tar sålunda studieplatser från hårt pluggande studenter.

Utbildnings- och högskolerådet tycker att det är "otroligt tråkigt" att det fuskas. Men högskolor och universitet står tämligen handfallna. Det är visserligen otillåtet men inte olagligt att fuska. UHR vill få befogenheten att både kroppsvisitera och störa ut teknisk utrustning.

Personligen tycker jag att högskoleprovets betydelse bör minska avsevärt. Fusk kommer förekomma i alla fall, men det är trots allt lite knepigare att fuska sig fram till bra medelbetyg i ett tiotal ämnen än att fuska på ett enda prov vid ett enskilt tillfälle. Jag tror därtill att det behövs både kännbara straff men framför allt en attitydförändring i samhället om fusket ska minska.

Jag ser det utbredda fusket och den högre utbildningens handfallenhet som en ögonblicksbild av det moderna Sverige. Ett samhälle där det går utmärkt att smita förbi, att fuska, att inte göra rätt för sig.

Nu växer den klassrumslösa skolan fram, en skola med fokus på "flöden", så allt är verkligen möjligt! Månne kan eleverna utbilda varandra i framtiden? Det skulle onekligen vara en praktisk lösning på lärarbristen.

Kanske borde vi alla slänga arbets- och studiemoralen i soptunnan och anamma det nya gränslösa Sverige som växer fram. Ett samhälle där man känner efter vad man vill, inte vad man måste. Ett samhälle där målet är att göra så lite som möjligt och gärna få ut så mycket som möjligt på andras bekostnad.

Några små tips på vägen (kom gärna med egna!):

Planka i tunnelbanan - det händer ändå ingenting. Låt alla andra idioter betala närmare en tusenlapp i månaden för att åka kollektivt i Stockholm.

Fuska på högskoleprovet - det händer ändå ingenting. Låt alla andra överambitiösa plugghästar sitta där med sina böcker i timmar medan du kan göra något roligare av din tid.

Jobba inte så mycket. När du blir pensionär kommer skillnaden mellan att ha jobbat och inte jobba ändå vara ganska marginell, i synnerhet om du jämför med timanställda inom vården.

Ja, varför inte. Varför ska du egentligen bry dig om att göra rätt för dig när den som inte gör det ändå går före till både högre utbildningar, kan åka gratis i kollektivtrafiken och inkassera pension utan att ha jobbat en dag i Sverige.

Seså, släpp tyglarna! Låt dig svepas med! Det nya Sverige är här.

27 kommentarer:

  1. På universitetet var det några masterstudenter utomlands ifrån som stal en kopia av en labbrapport och lämnade in som sin egen. Som tur var kunde de som verkligen hade skrivit den bevisa att det var deras arbete. Det blev ett disciplinärende men påföljden blev bara en månads avstängning mitt i terminen när det inte spelade någon som helst roll. Ett halvår hade varit mer passande när man så utstuderat sätter andra i skiten. Det hade dessutom påverkat möjligheten att skriva tentor o.s.v. Ett jävla daltande är vad det är!

    SvaraRadera
  2. Hans,

    det handlar inte om fusk utan om normkritik. De här studenterna är kritiska mot normen "fuska inte på högskoleprovet". Dessutom är de kritiska mot "plugga hårt-normen".

    Elefanten i rummet avseende det här vet alla men ingen vill tala om det. Återigen visar sig problemet med multikulti. Vi skall ha assimilering. Det är det enda som fungerar.

    SvaraRadera
  3. Betygsinflationen skulle knappast bli ett mindre problem om antagningsvägen via HP toges bort. Jag tror tvärtom på fler prov, inklusive en återinförd studentexamen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Studentexamen är nog inte så dumt egentligen. Nationella prov. Läraren blir då coach för att maximera studentens resultat. Vi skulle slippa gymnasier som delar ut gratis laptops och körkort. De privata gymnasier som presterade de sämsta resultaten skulle tvingas slå igen och betygsinflationen ett minne blott. Dessutom skulle vi slippa att elever skaffar betyg genom att smöra etc. Proven kan dessutom vara anonyma (som tex föredömligt görs på SU).

      Radera
  4. en väldigt sur tant6 maj 2016 kl. 10:47

    Har du en bra utbildning börja spana efter andra länder. Gärna så att du slipper betala studieskulderna, det är ju också en vanligt sätt att fuska idag.

    SvaraRadera
  5. Eftersom jag själv efter 10 år i arbetslivet och måttliga betyg kom in på och slutförde en krävande civiingenjörsutbildning och nu har motsvarande arbete tycker jag det är en dålig idé att ta bort högskoleprovet. Självklart ska de som kämpat sig genom gymnasiet ha lejonparten av platserna men det var en mycket motiverad grupp som kom in via högskoleprovet och jag fick intryck av att våra erfarenheter uppskattades av de yngre studenterna och våra senare arbetsgivare.

    Bättre istället att de som ertappas med att fuska på högskoleprovet avstängs från alla former av studier på 5-10 år samt döms till dryga böter.

    SvaraRadera
  6. Nej, högskoleprovet bör inte tas bort. Däremot dess betydelse minska.

    SvaraRadera
  7. Det är väl övertydligt att det som vanligt är viktigast att inte kränka någon.
    Fuskare kan bli kränkta om de åker fast och kallas fuskare.
    Socioekonomiska faktorer förklarar varför de mest utsatta tar till detta rop på hjälp som fusket egentligen är.Det rätta är naturligvis att vikta efter dessa faktorer så att alla får betyg enligt värdegrunden och får en chans att nå sina drömmars mål.Sverige skulle också gynnas av en större mångfald bland de högsta betygen eftersom det det gynnar exporten.
    Under tiden hoppar 2 av 3 nyanlända av redan under språkintroduktionen.Det gäller självklart inte alla Löfvens läkare,syrror och ingenjörer.De är redan språkintroducerade och validerade så det är inget problem det heller.
    Får bara Gustav Fridolin fortsatt förtroende och därmed går stärkt ur utmaningen så fixar han det här på 100 dagar.

    SvaraRadera
  8. Ge dem samtalsterapi, lägenhet och sluta fuska bidrag. Det är säkert en utsatt grupp, säkert många minoritetsgrupper. Vi, svenska vita, har annan bakgrund och har svårt att sätta oss in i hur den gruppen som fuskar har det. Vi behöver mer kärlek, mer förståelse och hålla om varandra. Att peka på skillnader och straffa skapar ett Vi och Dom samhälle, när det enbart finns Vi.

    Jag ser fortfarande inga julgranar som brinner eller att snapsen inte står på bordet i Midsommar. Låt dem fuska på provet förresten, jag tror vi alla ändå 2017 kommer ha julgranen tänd utan att den brunnit upp och snapsen på bordet vid Midsommar. Vad är det som ni tycker är gräsligt när de båda, julgranen och snapsen, fortfarande står kvar?

    Magne

    SvaraRadera
  9. en väldigt sur tant6 maj 2016 kl. 12:11

    Den som föreslog här studentexamen igen har en bra poäng. I Finland kan du inte komma in på de eftertraktade linjerna som lärare(!) utan studentexamen med toppbetyg.

    SvaraRadera
  10. Förslag: det mest grundläggande är väl att sluta jobba och leva på försörjningsstöd. Det är dock inte så värst överdådigt.

    Förslag: Riksdagsjobb. En riksdagsplats i fyra år kräver nästan ingenting - jag vet inte vad som händer om man blir utesluten av partiet för att man aldrig befunnit sig i Stockholm. Troligen ingenting. Vänsterpartiets Björn Samuelsson har haft riksdagspension sedan 1996. Detta hindrar förstås inte andra typer inkomst, bara de går direkt in i det egna företaget.

    Förslag: Starta företag som har med genus att göra (migrantguldet tar nog slut förr eller senare, men genus består). Anställ praktikanter för att söka bidrag. Outsourca. När man väl kommit igång blir det mycket vinst och lite jobb.

    SvaraRadera
  11. Jamen det är ju orättvist om bara de högpresterande får gå på läkarutbildningen! Allas lika värde måste ju väga tyngre än några rigida regler om betyg och förkunskaper. Och förresten så ska inte elever tvingas prestera hela tiden, tänk så många som blir stressade och mår dåligt av att tvingas stiga upp på morgonen och närvara på lektioner. Att läraren förklarar ämnet för eleverna är odemokratiskt. Alla måste ju få uttrycka sig på samma villkor. Utom SD-anhängarna då förstås. Matematik är bara elitistiskt för man måste anstränga sig, och det är inget kul. Då är det bättre att titta på film. Det viktigaste är ju att man får må bra, och det gör man ju inte om man tvingas ta ansvar och anstränga sig. Avskaffa skolan och universiteten, inför 24-årigt dagis i stället!

    SvaraRadera
  12. Hej.

    Ersätt högskoleprovet med muntlig tentamen inför examinator. Det finns gott om äldre som troligen gärna ställer upp som examinatorer mot en överkomlig ersättning.

    Om tentamen dessutom avläggs från podium inför övriga som skall examineras börjar det likna något.

    Logistiskt svårt? Kanske det.

    Alternativt kan man ju använda säkerhetsåtgärder modell amerikansk filmfängelse - det kostar kanske en slant, men ändå.

    Eller så kan vi låta envar högskola och universitet själva arrangera intagningsprov, och därmed själva välja hur mycket på allvar man tar kontroll av förkunskaper. Givetvis med ändring av finansieringen, så att den inte är kopplad till andelen studenter som slutför kurser eller genomgår program. Att det resulterat i sänkta krav och hitte-på ämnen visste alla utom politiker och feminister/ny-liberaler i förväg.

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, lärare

    SvaraRadera
  13. Kan man inte hitta lite hot och hat i det här med fuskandet?Södertörn blir hatat och hotat efter en viral film som raljerat med studenternas kunskap enligt MSM.
    Parallellen till fuskare är då inte långt borta.
    Är det inte att hata och hota när man sätter åt fuskarna och kallar dom fuskare? Den som gör det har ju ingen aning om hur mycket kunskap de han kränker faktiskt har i verkligheten!
    Finns det ingen forskare som kan dra sin lans och bevisa att det bara handlar om sant entrepenörsskap och normkritisk aktivism?
    Måste vi påminna om MR och alla människors lika rättigheter även när det gäller fuskare?

    SvaraRadera
  14. Studentexamination har vi i några ämnen. Det är möjligt att gymnasieskolor gör olika, men den skolan jag gick på satte betyg efter nationella provet. De ämnen som hade nationella prov när jag gick ut gymnasiet, som var sent 00-tal: engelska, svenska, matematik kurs A till E. Läraren satte det betyg som man fick på provet, läraren kunde däremot uppvärdera betyget om man presterat bättre på proven under kursen och sämre på nationella provet.

    En generell examination för gymnasiet och universitet kan jag också tycka vore givande för svenskt skolväsende.

    Magne

    SvaraRadera
  15. Kvällsposten berättar:

    "En berusad man nekades på torsdagen att gå in på en restaurang på Möllan.
    Då tände han eld i entrén – nu är han anhållen misstänkt för mordbrand.
    – Det var människor i lokalen, giftig rök, det är inte alls bra att på det viset anlägga en brand, säger Lars Förstell vid Malmöpolisen."

    Det kan man ju hålla med om.Det är inte alls bra att på det viset anlägga en brand.Så är det ju.Tråkigt bara att ett rekommenderat sätt att anlägga bränder i restaurangentréer inte erbjuds av Malmöpolisen.
    Det är inte alls så bra att folk våldtar,fuskar med skatten eller högskoleprovet heller.
    Inte alls.
    Skjutningar och knivhuggningar är inte heller så bra för dem som drabbas.
    Inte ens när de sker i Malmö.Vilket de förvånansvärt ofta gör.
    Den som läser nyheterna slås allt oftare av hur ofta ett allvarligt kvartsamtal
    om allas vår gemensamma värdegrund är det enda juridiska botemedlet som lagen erbjuder.Då kan man nog också bara förvänta sig ett och annat sned-och-felsteg..

    SvaraRadera
  16. Universiteten har blivit de nya gymnasierna, nivån (inkl studiemiljön) har sjunkit avsevärt. Och fuskandet är så utbrett att det ses som "normalt" och blivit ett parallellt spår runt varje kurs (färdiga labbar, kalkyler, xls-filer, rapporter allt surrar runt på nätet). Lektorer och lärarna verkar ha klappat ihop helt och ser mellan fingrarna. Eller så har det sanktionerats. Ribban på lägsta "alla ska med".

    SvaraRadera
  17. "Inte bra" att anlägga brand?
    Jag vill, liksom statsministern, gå steget längre och ta till kraftuttryck:
    "Det är inte okej."

    SvaraRadera
  18. När man ser det samlade MSM rycka ut till försvar för det stackars Södertörn som blivit så hårt ansatta av en liten tjej med videokamera att man tvingas känna sig hotade inser man att lite högskoleprovsfusk inte är det allvarliga.Det riktigt allvarliga ligger i den undervisning de stackare som betalat 100 000 för att kunna fuska sig in erbjuds.100 000 är ganska mycket pengar att betala för att inte kunna avgöra att en liten tjej med videokamera varken är en katt eller en 2 meters japan.
    Fuskarna borde begära förtur hos allmänna reklamationsnämnden för att få tillbaks slantarna.Samt hävda självförsvar när de sparkar Fridolin mellan benen.

    SvaraRadera
  19. Även om jag håller med dig om att det är extremt tråkigt att man fuskar på högskoleprovet så måste lösningen vara att stävja fusket och inte "minska betydelsen" av högskoleprovet. Högskoleprovet är nämligen BRA! Betygen lider av en påtaglig inflation och filtreras genom lärarens gillande/ogillande av elevernas personligheter; betygskriterierna i sig är subjektivt snömos som de inblandade låtsas betyder något. De gamla relativa betygen var där ett under av enkelhet och transparens i jämförelse. Mer om detta i en separat kommentar..

    Högskoleprovet ger betygsdiskriminerade killar en chans att få sina kunskaper i framför allt engelska och matematik prövade på ett objektivt sätt, vilket de (bevisligen) inte får i skolan. Provet är också bra utformade, vilket bl.a. kan avläsas i att uppgifter som är skrivna av testförfattarnas kvinnliga deltagare har samma lösningsfrekvens för killar/tjejer, som de som är utformade av gruppens manliga deltagare. Det finns ingen diskriminerande effekt.

    Hans, högskoleprovet är faktiskt en av de få saker som fungerar bra i vårt samhälle! Gudarna skall veta att vi har påtvingats en otrolig mängd postmodernt skräp, och nu vill du rycka undan en av de få bra sakerna?

    Jan Jansson

    SvaraRadera
  20. Hej.

    @Anonym 16:47:
    Om målet med studierna är att inte kunna avgöra om en liten blond svensk kvinna är just det, så räcker hundratusen till försvarliga mängder peyote, PCP, och lysergsyredietylamid, för att bara nämna några vanliga metoder för att tappa förmågan att skilja på vad som är vad.

    Gissningsvis räcker summan till och med till en ansenlig mängd dopamin- och serotoninpåverkande ämnen.

    Dessutom krävs inget högskoleprov för att göra av med hundratusen på det sättet.

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, lärare

    SvaraRadera
  21. Nu ska vi inte vara elaka mot Södertörns hög skola.
    Tvåmeters japaner har tjänat Sverige väl.
    Det har inte små tjejer med videokameror.
    Behövs det verkligen ett hög skole-prov för att komma in på Södertörn?
    Ger sig inte det av sig självt?

    /Höger-högen

    SvaraRadera
  22. Att inte betala TV-licens ser jag som en överflödig uppmaning.

    Betala INTE!

    SvaraRadera
  23. Livet är orättvist, därför tycker jag att det är viktigt att det finns alternativa vägar framåt för de som inte lyckats charma sina gymnasielärare. Vi kommer aldrig att bli utan fusk, men vi kanske kan göra det lite svårare för fuskare och samtidigt se till att det finns vägar framåt för de som väljer att inte fuska.
    Från min studietid såg jag många olika sorters fusk. Det vanligaste var lappar som kom fram vid toalettbesök. Det kunde vara den som gick på toaletten som hade lapparna i sina kläder, men det kunde även vara lappar som lämnades på toaletten för att en kamrat senare skulle ta del av innehållet. En av de mest utstuderade fuskmetoderna var när två studenter gick på toaletten samtidigt och då de återvände satte de sig på varandras platser.
    Men det fanns ju andra tvivelaktiga vägar som ledde in till attraktiva studier. En sådan väg var att välja en lätt linje på gymnasiet och därefter i lagom takt läsa olika ämnen på komvux för att komplettera. Komvux var dessutom ofta flexibla så att det var möjligt att välja vilka betyg man ville ha eftersom det gick att komma överens om att man inte skulle få något betyg förrän man presterat tillräckligt för det överenskomna betyget. En annan väg in till komvux var att sluta gymnasiet i tid så att man inte fick något slutbetyg. Då kunde man fortsätta på komvux på det sätt jag beskrivit ovan.
    När det sedan gäller högskoleprovet så är det ju möjligt att låta någon annan skriva. Detta skulle vi kunna försvåra om vi kräver fingeravtrycksavläsning av de som skriver högskoleprovet och jämför detta med de fingeravryck som lämnats när de ansökt om pass. Svenskt pass eller motsvarande där UHR kan jämföra fingeravtryck kan ju vara ett krav för att få skriva högskoleprovet.
    Om vi då skall försvåra för fuskare föreslår jag att UHR för ett och samma högskoleprov varierar ordningen mellan frågorna och på samma sätt varierar ordningen svarsalternativen för varje fråga. Det borde vara lätt att fixa. Det finns ju datoriserade tryckpressar, därför bör en sådan variering vara enkel att åstakomma. När sedan provhäfte har en identitet som talar om vilken variant på provhäfte som är aktuell så kan proven rättas genom att identiteten på provhäftet förs över till svarsblanketten. Detta enkla grepp löser troligen även problemet med alla som kikar på grannen. Om det finns flera lokaler där det genomförs högskoleprov inom rimligt avstånd bör de sökande lottas mellan alla lokalerna så att eventuella "närfusk" begränsas.
    Slutligen kan jag tänka mig omprov för grupper som har allt för hög samstämmighet på högskoleprovet. De som har rätt på samma frågor och samma fel på de frågor som de har fel på kanske det vore på sin plats att kalla till omprov, i varje fall om de har resultat över 1.5.

    SvaraRadera
  24. Högskoleprovet skrivs av en brokig samling människor och jag har svårt att tro att alla är lämpliga för högskolestudier. Därför föreslår jag att enbart resultat över en viss nivå får användas vid ansökan till högre studier. Det är svårt att säga var gränsen skall vara, men låt oss som exempel säga att enbart högskoleprovresultat över 0.8 får användas vid ansökan till högskoleutbildningar. De som har sämre får inte ett provresultat får enbart reda på hur många rätt de samlat ihop.

    SvaraRadera
  25. Men är inte betygen en bättre mätning av elevernas förmåga än högskoleprovet? Ja och nej..eller, egentligen bara nej. Betygen ger en bättre fingerivsning om hur eleverna kommer att klara sig på högskolan än högskoleprovet, men högskoleprovet är en mycket bättre mätning av elevernas begåvning (jmfr SAT-prov i USA). Begåvning hos en underlydande korrelerar mycket bra med hur hans/hennes chefer värderar han/henne. Begåvning korrelerar - up till ca en IQ på 135 - också mycket bra med framtida inkomster.

    Så skall vi ha ett intyg till högskolan som premierar de som kommer att uppskattas för sina insatser på arbetsplatsen, eller skall vi ha ett intag som premierar de som kommer att uppskattas för sina insatser i skolan? För samhällsekonomins skull ser jag hellre det förra...

    Jan Jansson

    SvaraRadera
  26. Ett förslag till hur man skulle kunna stävja fusket. Sätt upp en laptop med en webkamera som tar en bild av varje provdeltagare som träder in i provsalen, och skanna personens fingeravtryck samt retina vid samma tillfälle. När provdeltagaren lämnar in sitt prov får han samtidigt ge sitt (bläck-) tumavtryck i övre högra hörnet av förstasidan under provinspektörernas överinseende. Hepp!

    Går inte? Jo, om den politiska viljan funnes. Tekniskt sett är det inte svårt; laptops kostar en spottstyver och mjukvaran är en engångsinvestering på - max - ett par tiotal miljoner. Sedan skulle man naturligtvis straffa fuskarna hårt. Varför inte en dagsböter på 100 kSEK för bägge inblandade? Eller vad sägs om en månads fängelse?

    Självfallet går det att lura även detta system, men svårigheten är mycket större....

    Jan Jansson

    SvaraRadera

Håll en saklig ton. Personangrepp och inlägg ej relevanta för ämnet godkänns ej.