tisdag 22 september 2015

Sossar utan självförtroende


I går presenterade regeringen sin budgetproposition. Landets lätt patetiska borgerliga opposition kritiserade den i både riksdagen och i efterföljande debatter. Men det är likafullt en budget som tack vare Decemberöverenskommelsen kommer att klubbas av riksdagen.

Det är visserligen lätt att vars skadeglad åt en så oförmögen och dålig socialdemokrati. Men skrattet fastnar lätt i halsen när man inser att det vi har framför oss är tre förlorade år. Regeringen har verkligen inga idéer för hur Sverige ska få en fungerande hyresrättsmarknad i storstäderna igen, hur långtidsarbetslösa ska kunna komma in på arbetsmarknaden igen eller hur nyanlända ska kunna bli självförsörjande. Det är rent pinsamt.

Höjd skatt på bensin är negativt för många, särskilt bilägare på landsbygden. Däremot har jag inga större problem med sänkta RUT- och ROT-avdrag - jag är motståndare till subventioner av särskilda branscher och Alliansen har högst sannolikt överskattat effekterna av dessa skattesubventioner. Detsamma gäller den sänkta arbetsgivaravgiften för unga och den sänkta krogmomsen, som inte gav ett jota. Om man ska arbeta med skattesänkningar - och det ska man - bör det göras smart för att ge maximal effekt.

Klicka för större bild.

Och så var det en annan utgiftspost: migrationen. Kostnaderna för migration, integration och etablering fortsätter nämligen att öka, och finansministern var under gårdagen tydlig med att regeringen även fortsättningsvis ska plocka pengar från biståndet.

Regeringen särredovisar kostnaderna i två budgetposter - "migration" och "jämställdhet och nyanlända invandrares etablering". Varför de pressar in "jämställdhet" där vete fåglarna, men det gjordes även i fjol även om det nu kallas "etablering" - troligen ett sätt att visa på att det handlar om en "investering".

Den överlägset största migrationsutgiften är "ersättningar och boendekostnader". Den klättrar till 12,6 miljarder nästa år. Lite förvånande spår regeringen en kraftig minskning med tre miljarder under 2017, detta trots att Migrationsverket nu för första gången har 100 000 människor inskrivna i sitt system och boendesituationen för asylsökande och många personer med beviljade PUT är förtvivlad. Månne tänker sig regeringen att en ny boendeform för ensamkommande kommer att få ned kostnaderna - men det förutsätter att de inte ökar på annat håll.

Totalt beräknar regeringen att migrations- och etableringskostnaderna hamnar på 40 miljarder kronor under 2016, en ökning med 12 miljarder på sex år. Få utgiftsposter torde ha tillåtits öka så här utan att det dras i nödbromsen. Här ser vi emellertid en ökning av etableringskostnaden från 11,8 miljarder 2014 till ca 15 för 2015, 20,7 för 2016 och häpnadsväckande 30,8 miljarder för 2018. Det är en minst sagt anmärkningsvärd kostnadsökning.

I praktiken är regeringens budget redan passé. De prognoser som ligger till grund för dess beräkningar gällande migration och etablering i Sverige i år bygger på Migrationsverkets prognoser för hur många som kommer hit. Och den, medger verket, är redan daterad. Myndigheten kommer skriva upp den efter höstens rekordstora inflöde av asylsökande. Nu när övriga EU-länder börjar se om sitt hus, såväl Danmark som Tyskland sänker bidragen för asylinvandrare, kan vi tänkas få en ännu större ökning till Sverige under nästa år.

Det är deprimerande att se en regering som tycks ha så liten tilltro till sin egen politik att den inte vill tala öppet om hur den påverkar företagande, sjuktal, arbetslöshet och människors privatekonomi. Samtidigt fortsätter regeringen att gasa på med utgifter för migrationen på ett närmast hämningslöst sätt.

Och oppositionen, den har släckt lyset. 

13 kommentarer:

  1. Det är ju chockerande siffror map migrationen och då redovisas ju inte kommunernas och landstingens kostnader. Lägger man på dessa så misstänker jag att man har en betydligt större nota. Den torde ju vara större än statens. Kan det verkligen stämma? Jag hamnar på obegripliga belopp om jag börjar göra ett försök till överslag. Finns det någonstans en summering av de totala uppskattade kostnaderna för denna migration där både statens, kommunernas och landstingens kostander ingår? Hur mycket bedöms det bli då? Hur ser det ut med kommunernas belåning? Kan landstingen låna pengar? Hur ser det ut? Som väljare vill jag veta de totala kostnaderna och hur mycket kostnader som skjuts på framtiden genom belåning. Det går ju inte ta ställning till migrationspolitiken utan detta. Var är media? SDare slår en i huvudet hela tiden med en massa siffror. Har de rätt? Vägrar tro det...
    Mvh,
    Peter

    SvaraRadera
  2. Hej.
    Instämmer helt med att subventioner av branscher är fel. Antingen är verksamheten sådan att den kan göras vinstbringande, och därmed behöver staten bara stå för regelverk och kontroll av sagda,eller så är verksamheten sådan att det finns en samhällsnytta eller ett allmänintresse som inte motsvaras av ren vinstmöjlighet och då kanske staten kan vara aktör. Istället för subventioner bör skatter sänkas, den tillfälliga momsen förslagsvis.

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, lärare

    SvaraRadera
  3. Just så Hans, bra skrivet! Att (S)tollarna i vänsterblocket driver sin politik har jag svårt att uppröras över, även om deras politik är just stollig. Men att de hycklande DÖ-nickarna i Alliansen i praktiken stödjer vänsterblockets skadliga politik gör mig illamående. Efter AKB och hennes Allianskompisars svek mot oss borgerliga väljare är de inte längre värda vårt förtroende. Rösta bort dem i nästa val!

    Jag hoppas istället på det nya borgerliga partiet Borgerlig Framtid http://www.borgerligframtid.se

    SvaraRadera
  4. Allting är så genomtänkt i alla delar.
    Men så länge Aftonbladet är glada så..

    "FN-chef slår larm om matbrist i flyktingläger"

    http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6260800

    SvaraRadera
  5. Skattesänkningar för restaurangbranschen var väl ett förtäckt stöd till invandrare,de står väl för flertalet restauranger,samma gällde rut och rot, subventioner för att hålla invandrare under armarna.

    SvaraRadera
  6. Hahahaha!

    AKB tappar all trovärdighet.
    Romson och Fridolin tappar all trovärdighet.
    Löfven har aldrig haft nått att tappa.

    http://www.aftonbladet.se/nyheter/article21454686.ab



    SvaraRadera
  7. Oppositionen har inte bara släckt lyset, man har också kastat pennan i papperskorgen.
    Regeringens politik stinker starkt 1970-tal, och då vet vi att det går åt pipan.
    Sancta Simplicitas!

    SvaraRadera
  8. "Den här budgeten kittlar dödsskönt i kistan"

    Anna "Baloo" Kinberg Batra nymoderat över-kucku

    SvaraRadera
  9. Jag såg kommunstyrelsens ordförande i matbutiken förra veckan. Han såg ut som om han bar runt på Bert Karlsson.

    SvaraRadera
  10. Visst är det skraltigt, men ärligt talat: om man går in hårt för new public management och "små smarta insatser", särskilt i ett litet land som Sverige där nästan inga aktörer utom staten har någon större tradition av uthållighet i sådan här sammanhang, om man jonglerar en mängd investerare och backers för varje politisk insats och dessutom har en minoritetsregering (vilket vi ju har haft sedan 2010) så blir *alla* snabba förändringar svåra att hantera.

    Att ha en robust 24/7-beredskap med hög reservinsatshöjd, ungefär som SJ och militären hade för 40 år sedan, slår naturligtvis alltid att behöva sätta ihop tillfälliga insatsteam, volontärgrupper och slimmade rutiner när det plötsligt hettar till, men detta anses inte politiskt lämpligt att säga idag.

    SvaraRadera
  11. Vad är det här?
    Miljömupparna försöker tydligen slå världsrekord i utförsäljning!
    Av sina väljare.
    Är det ett kollektivt politiskt självmord vi bevittnar?
    Inget "etablerat" parti verkar ens sugna på att överleva fram till nästa val fast DÖ skyddar väl fram tills dess.
    Om inte det här gynnar SD så lär inget göra det.
    Listigt tänkt av strategerna.
    Om man nu inte bestämt sig för att avskaffa demokratin helt och hållet när så många ändå tycker så fel?
    Då är det ju faktiskt skit samma...

    SvaraRadera
  12. Fast Åsa är stolt säger hon.
    Över vad vet ingen.

    SvaraRadera
  13. Är också generellt emot subventioner av branscher. Men ser tex RUT mer som en arbetsmarknads-åtgärd (som faktiskt fungerar) som ger instegsjobb, meriter, arbetserfarenhet. Optimalt hade förstås varit lägre skatt på arbete och i grunden bättre anpassad lagstiftning.

    SvaraRadera

Håll en saklig ton. Personangrepp och inlägg ej relevanta för ämnet godkänns ej.