tisdag 18 januari 2011

Läs en bok, Lena

TV4Nyheterna kör en serie om "det ökande drogmissbruket bland ungdomar". Föräldraföreningen mot narkotika, FMN, har fått propagera fritt. I Sverige är allt bruk av narkotika klassat som missbruk, vilket gör definitionen oerhört vid. Allt från den som röker en joint då och då till den som är slav under drogen och tvingas till kriminell verksamhet för att finansiera missbruket. Olika världar. Men samma värld enligt FMN.

I kväll satt Lena Sundström i studion och förklarade varför missbruket ökar just nu. Hennes förklaring var att medan det under 1970- och 80-talen (och under 90-talet också, vill jag tillägga) spreds skräckpropaganda i skolorna får ungdomarna i dag inte den information de behöver.

En viktig del i undervisningen är den så kallade gateway-hypotesen som utmålar lättare droger som inkörsportar till tyngre droger. Detta ska verka avskräckande och få ungdomar att inte vilja/våga testa lättare droger. Det finns ett flertal olika ansatser i antidrogundervisningen, men forskning (se exempelvis Karlsson, Patrik (2009), Skolbaserad drogundervisning -angreppssätt, påvisade effekter och framtida utmaningar) visar att antidrogundervisningen har haft minimal effekt - det finns faktiskt indikationer på att den rent av haft motsatt effekt.

Att då sitta i TV4 och kräva mer av detta misslyckade inslag i svensk antidrogpolitik är faktiskt pinsamt. Lite ironiskt är det också att Lena Sundström samtidigt klagar över just okunskap...

4 kommentarer:

Linus sa...

DARE (Drug Abuse Resistance Education) i USA är ett antidrogprojekt riktat mot ungar och som har pågått sedan 80-talet. Lustigt nog finns det studier som visar att de ungar som genomgått en DARE-utbildning faktiskt tenderade att använda droger i större utsträckning än ungar som inte genomgått någon indoktrinering. Lustigt hur det ibland kan gå så fel.

Anonym sa...

offtopic

---

Alltså, detta var det DUMMASTE jag någonsin har läst. Porr - jag menar PORR - är griseri och inget annat. Och Rehbinder skall ge FAN i att medvetet förväxla "sexskildringar" etc. med porr.

Porr betyder hardcore, och handlar inte alls om "skildring" eftersom den fotografiska återgivningen förutsätter att akten verkligen äger rum. Men OK, snaffmouvies är befriande och nyttigt, WAUW.

Porren inspirerar mord. PORREN alltså, inte specifikt våldsporren. Ted Bundy är ett exempel. Lästips: I huvudet på en seriemördare av S Å Christiansson.

Gå in på en ungdomschatt vilken som helst. Det är BARA snusk och snask och slafs och kliffs och klaffs och Fan och hans gamla HIV-smittade moster. Det är så äckligt alltihop så man vill bara rusa ut på muggen och kasta upp.

Porrskadade ynglingar dejtar unga tjejer via internet, men har fått det där med blommor och bin alldeles om bakfoten via porren (befriande! nyttigt!), och vid den livs levande konfrontationen haverar alltihop, båda får panik, och så går det som det går: han mördar henne.

På precis detta sätt har ett tiotal unga flickor mist livet under de senaste åren.(Källa: polischef i en tidningsuppgift.)

Jag håller Rehbinder och andra FÖRVILLARE medansvariga för detta mönster av ond bråd död.

Porr är ondska.

Det här är alltså allvarligt. Jag måste gå vidare med detta på olika sätt, och jag kommer INTE att släppa bettet.

Porren (detta äckliga ord!) är vår olycka och SKALL bekämpas fullständigt oförsonligt och kompromisslöst. Korståg och Jihad!

Och porraktivisterna borde besinna hur djupt de förnedrar sig själva. FÖR TID OCH EVIGHET. Blinka lilla stjärna där. Gläns över sjö och strand.

gubbsjuk

Hans Li Engnell sa...

Ta en treo.

Anonym sa...

Linus,

Konstigt nog ar jag likadan, jag blev bara mer nyfiken nar de kom och pratade om narkotika (mycket for att jag tyckte att alkohol var lojligt da alla gjorde det, knark daremot, aven om alkohol ocksa ar knark, var lite haftigt och busigt och olagligt.
Detta tycker jag fortfarande nar jag snart ar 30 aven om man inte kan tala hogt om vilket berusningsmedel man valjer, sjalv valde jag gras och vill tillagga att jag lyckats battre an de flesta alkoholdrickare i livet och karriaren.
Nar jag en dag far barn kommer jag inte lata dem ta del av all skitpropaganda skolan delar ut.