Frihetliga perspektiv på aktuella händelser med fokus på rättssäkerhet, kroppslig autonomi - och lite Kina (从个人视角解读法治,时事,自由主义与中国事件)
onsdag 21 september 2016
Läggmatch
Tramp-tramp-tramp. Hör ni? Det är Socialdemokraterna som paraderar mot en valseger 2018.
Vi har hört det till leda under den här två år gamla mandatperioden: "Stefan Löfven leder en historiskt svag regering". Frågan är vad detta konstaterande egentligen innebär i praktiken. Det betydde att den första budgetpropositionen föll i riksdagen, ja. Det innebar att Löfven lät annonsera att han tänkte utlysa nyval, ja.
Men vet ni? Stefan Löfven är fortfarande statsminister. Socialdemokraterna regerar, och trots att Decemberöverenskommelsen är borta agerar Alliansen som om den fanns kvar. Regeringens senaste budget, med tydliga vänsterinslag, kommer släppas igenom i riksdagen. Vi har en borgerlig opposition som helt uppenbart inte vill ta över makten. Som lägger enskilda budgetar för att inte "löpa risken" att en borgerlig budget får majoritet.
I jakten på ett säkrat maktinnehav för socialdemokratin har statsministern nu på allvar inlett Operation Splittring. I debatt efter debatt fram till nästa val kommer vi höra Löfven och sannolikt även Miljöpartiets företrädare fråga alliansledarna om de ämnar regera med stöd av Sverigedemokraterna och, till stor förtjusning, få helt olika svar. Detta kommer tydliggöra den spricka som finns inom Alliansen och ju fler som ser den, desto svårare blir den att täcka över.
Hittills tycks de fyra borgerliga partierna inte ha förstått att Löfven spelar med dem i syfte att bryta ut Liberalerna och Centerpartiet och säkra ett fortsatt socialdemokratiskt maktinnehav. Det är det enda som betyder något i slutändan. Åter igen är borgerligheten på väg att underskatta socialdemokratins inneboende makthunger. Åter igen är de på väg att gå i fällan.
Jag börjar faktiskt tvivla på att Anna Kinberg Batra ens vill ta över makten 2018. Kanske är hon medveten om att den perfekta skitstormen av stigande arbetslöshet, lågkonjunktur och skenande kostnader i kommunerna kommer träffa den regering som sitter 2018-2022 och tänker att det är bättre att sossarna får ta emot den och försvagas. Detta förutsätter dock att hon är en taktiker och spelare, och det har hon inte riktigt visat så mycket av ännu.
Det andra alternativet är att Kinberg Batra och hennes allianskollegor helt enkelt inte förmår bättre än så här, att detta är deras nivå. Vilket är troligare givet den förlamande passivitet som allianspartierna visat sedan valet 2014.
Alliansens agerande luktar läggmatch lång väg. Risken för att Stefan Löfven vinner nästa val på walk over är överhängande.
Läs även:
Henrik L Barvå
MSM visar i dag varför SD:are är de dummaste dvs jämfört med de andra är det fler SD:are som är rädda för terrorister.Så o-liberalt, rasistiskt och bonnigt.
SvaraRaderaRädda för terrorister?
Som om det skulle finnas några terrorister i Sverige!
Dessutom har de rötter och har gapat om invandringen hela tiden.Det är inte liberalt utan rasistiskt och bonnigt.I varje fall tills vi andra ändrade oss.Då blev det ansvarsfullt nämligen.Det kan bli så ibland.
Det finns de som tror att svenskar skulle bli rädda efter ett terrordåd också.Jag säger som Obama: Låt dem inte skrämma er! Fortsätt leva som ni alltid gjort!
Ett öppet samhälle kräver ibland ett terrordåd eller två för att fungera.Det är ju inte så sannolikt att just du blir ett offer i varje fall.
Det här är bara några av de viktigaste anledningarna som förklarar varför det är rätt av AKB att kalla SD rasister och sätta sig på läktaren när Sverige får en oduglig budget.AKB ställer inte upp på en Allians-regering, eller en Allians-budget, som kräver majoritet.Då är det bättre att Ulla Andersson inte vet till sig i trasorna av glädje!
Vi har en borgerlig opposition...
SvaraRaderaVa? Var då?
I riksdagen sitter ett gäng olikfärgade sossepartier och ett kommunistparti.
SvaraRaderaInformationsprivilegiets dilemma:
SvaraRaderahttp://www.gp.se/ledare/vallen-har-rämnat-1.3802356
http://www.svd.se/den-tysta-opinionen-och-demokratin/om/larsson-laser
Summa summarum: SD kommer att växa ännu mer. :-)
SvaraRaderaDe borgeliga partierna är inte bättre än så här.
SvaraRaderaAKB kommer aldrig bli statsminister och ingen sorts minister heller.
Hade hon haft lite ruter i sig hade hon varit statsminister sedan 2014, nu har hon inga ruter och noll begåvning så nu står hon där och ser så dum ut som bara hon kan göra.
Anna Kinkberg Bara, lessen något freudianskt över det där, tänker sig att hon nöjer sig med att stå lite bredvid sådär von oben och kommenterar nåt ibland.Lite feministiskt sådär.
SvaraRadera-Vi kan!
-Vi vill!
-Vi törs!
Anna tänker kinka lite i KU och tala hubot-talk tills 2018.
Sen avgår hon och sadlar om till komiker.Ungefär som Reinfeldt 2014.
"I riksdagen sitter ett gäng olikfärgade sossepartier och ett kommunistparti."
SvaraRaderaMen det minst sossiga av dem alla är faktiskt SD, rent realpolitiskt.
@ Anonym 11:10
SvaraRaderaIntressant ledarartikel av Adam Cwejman i GP. Jag delar hans analys nästan helt. Skulle dock göra några tillägg.
1) Den gamla eliten utmanas och blir därmed så desperat att den träder över gränsen för värdigt uppträdande, vilket sår splittring i befolkningen.
2) Demokratin vitaliseras och träder in i en ny fas. Ja, men för att detta ska fungera krävs att många medborgare är engagerade - och där är jag pessimistisk. För mig framstår det som om alltför många svenskar har uppfostrats i att politik, det är något man gör en söndag vart fjärde år. Dessutom är det fortfarande så oerhört många som låter SVT, Aftonbladet, DN och andra propagandakanaler definiera deras världsbild. Ingen är immun mot propaganda och den som tror det är naiv.
3) Många lägger sitt liv i händerna på sekten Facebook, som är ett ypperligt sätt att styra människors tänkande. På senare tid har Facebook börjat radera hatiskt material, men för mig som utomstående betraktare har det framstått som att det är vänsterns syn på vad som är "hat" som har tillämpats. D.v.s. även regimkritik utan udden riktad mot person eller folkgrupp har raderats av bara farten. Det har dessutom avslöjats på senare tid att de så kallade "trending topics" i Facebook inte är en rent mekanisk listning av det som flest har läst, utan att det är en redaktion som sitter och sammanställer "trending topics", och att denna redaktion inte är så benägen att ta med artiklar med konservativt innehåll. Cwejman skriver: "Ett Facebookinlägg sprids blixtsnabbt och saknar både mellanhänder och grindvakter." Det stämmer tyvärr inte - det finns vänsterliberala mellanhänder och grindvakter hos Facebook.
Jag var väldigt förväntansfull och hoppfull 2006 när Alliansen vann valet. Jag hoppades att de nu kunde vända Sverige i en mer borgerlig riktning. Min besvikelse över vad de sedan gjorde och inte gjorde är förstås gigantisk.
SvaraRaderaPå senare år har jag också insett att regering och riksdag har ytterst lite inflytande på samhällsutvecklingen. Det operativa arbetet görs av myndigheterna och de föreställningar som sitter i väggarna där blir man inte så lätt av med. Hela omhändertagandeattityden i den socialpolitiska sfären bärs ju upp av otaliga myndighetspersoner vars dagliga verksamhet är mycket svår att komma åt, bara som ett exempel. Jag kan tänka mig att Alliansens reform av sjukförsäkringen dels var lite klumpigt utformad av regeringen, dels att fotfolket i beträffade myndigheter blev förgrymmade och avsiktligt valde att tillämpa reformen på hårdast möjliga sätt för att visa hur grym Alliansen är. Cancersjuka kan därmed ha utnyttjats som slagträ i ett politiskt spel mellan aktivistiska handläggare och politiker. Jag har inga bevis för detta, men det som har avslöjats om andra myndigheter de senaste åren gör att jag inte skulle vara förvånad om det kan vara så.
För att åstadkomma en riktig förändring av Sverige i borgerlig riktning skulle det behövas ett mycket intensivare ideologiskt arbete än vad Alliansen har presterat sedan den bildades 2004. Man måste också hitta ett sätt att med de trubbiga verktyg som regeringen har sätta sin vilja igenom även i myndigheterna. Det skulle heller inte skada med lite mer djup i analyserna. Man måste inte helt och hållet spela med i mediernas maskineri av extremt förenklade korta slagord. När jag då och då under Alliansens åtta år gjorde försök att hitta något djupare resonemang bakom den agitatoriska potemkinkulissen så visade det sig vara tomt där!
Sammanfattningsvis: jag ser ingen anledning till att rösta för Alliansen - varken för vad de gjorde 2006-2014 eller för vad de gör nu.
Håller helt med om resonemanget kring myndigheterna. Kanske måste vi helt enkelt införa ministerstyre för att de ska ha möjlighet att påverka? Åtminstone bör fler tjänstemän, även på lägre nivåer, bytas ut vid regimskifte. Detta utan att de får några fina reträttposter med hög lön.
RaderaSamma problem har vi med domstolarna, som verkar befolkas av aktivister som aldrig tillämpar de strängare delarna av straffskalan. Här vet jag inte vad man ska göra eftersom det trots allt är viktigt att ha självständiga och oberoende domstolar. Kanske som i vissa andra länder att domarposter tillsätts i allmänna val?
Håller med, troligen saboterades en hel del på myndighetsnivå, då slåss för sina jobb helt enkelt.
RaderaEn väg ut är att man bildar en organisation mot sabotage och korruption som överprövar felaktiga beslut, en grupp med utomordentliga befogenheter under en avsossefieringsprocess.
Lite av det käcka #NyaLandet.
SvaraRaderaKlientelism.
Korruption.
Maktmissbruk.
Som vanligt från MILJÖPARTIET trots alla löften och nysatsningar.
Och inte blir det bättre av att det är ett regeringsparti.
http://mitti.se/avgangskrav-och-massiv-kritik-mot-tenstas-toppolitiker/
Ja det är inte inte första gången Awad Hersi eller MP utmärker sig direkt.Det ligger väl rätt rakt i linje med Fridolin-Lövinismen?
SvaraRaderaNoterar att vare sig MSM eller prominenta sossar kliver fram och diskuterar rötter eller värdegrund.Det passar sig väl inte?
http://www.stockholmdirekt.se/nyheter/efter-kritikstormen-mot-awad-hersi-stadshusets-mp-topp-bevakade-mote-i-spanga-tensta
Mona Sahlin kraschlandar.Det kan man väl kalla klassresa?Vi får hålla tummarna för att hon hållit sig till den smala vägen tidigare som högsta höns i S!?
SvaraRadera
SvaraRaderaDå har vi alltså en historiskt stark regering med ett parlamaentariskt underlag av 301 ledamöter av 349 - närmast en samlingsregering!
Tror inte någon ska oroa sig för Mona Sahlins väl och ve.
SvaraRaderaMyndighetspersonen Anne Ramberg skickar bara ut några rekommendationer så går Sahlin fri.
Så ska en slipsten dras i icke-korrupta Sverige!
SD är stadigt på väg att bli ett 30% parti och även bland övriga väljare sympatiserar majoriteten med deras restriktiva invandringspolitik och hårdare kriminalpolitik (de båda hänger ju ihop). Det är den verklighet som "alliansen", främst moderaterna då, har att förhålla sig till. Den nuvarande ledningen med AKB och hennes reinfeldtister måste bort och personer som är beredda att samarbeta med SD ta över. Utan en regering med SD går det här landet mot ett inbördeskrig.
SvaraRaderaEn hädisk tanke från en fattigpensionär,som inget har att förlora det enda som kan förändra den humanitära stormakten Sverige,som i årtionden givit bort 1000 miljarder?till länder/folk som nu styr kosan hit.Är en redig finanskris,valutakris bli indragna i Natos krig mot Ryssland.låt det ske!
SvaraRaderaIpsos ger SD på nytt rekord.Muf:s Törnblom tycker M ska göra något även om det blir med SD:s stöd.Tiden rinner ut för AKB och hon verkar inte fatta det.
SvaraRaderaMitt i allt det andra hamnar MP i skitstormen igen.Hur bra är det för ett parti som hänger på spärren?
SvaraRaderahttp://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/miljopartister-vill-ha-bort-awad-hersi