lördag 20 juli 2013

NSA, Microsoft och det där med trovärdighet

You close a laptop when you're not using it. Your phone faces the inside of a pocket, a purse, or lies flat on a table. But the Microsoft Kinect, a camera that will come connected to every new Xbox One game console, gets a perfect view of your living room. It's always listening for voice commands, even when you turn the Xbox off. It can even read your heartbeat with the right software. 
Microsoft says it doesn't plan to abuse that power. 

Att Microsoft skickat även krypterad information från sina kunder till NSA har fått många gamers att oroa sig över vad företaget kan tänkas göra med den intelligenta kamera som medföljer nästa spelkonsol Xbox One.

En dator och mobiltelefon kan man stänga av eller bara sätta i viloläge. Men Kinect måste vara inkopplad för att Xbox One ska fungera. Den är enligt Microsoft tillräckligt avancerad för att kunna se hjärtrytmen, och eftersom tanken är att vi ska använda röstkommandon när vi kommunicerar med konsolen lyssnar Kinect alltid. Tanken på en seende och lyssnande kamera i vardagsrummet, tillverkad av ett företag som har ett nära samarbete med statliga säkerhetsmyndigheter känns ärligt talat lite... nordkoreanskt.

Efter att ha ertappats med inte bara handen utan både händer och fötter i syltburken är förstås Microsofts rykte på området något befläckat. Att den amerikanska mjukvarujätten försäkrar att den inte skulle kunna spionera även om den ville.

Vi reser fem år bakåt i tiden. Skype säger att dess teknik gör tjänsten omöjlig för regeringen att avlyssna. När hackare senare anklagade Microsoft för att ha förändrat tjänsten i syfte att möjliggöra för staten att få tillgång till användarnas information, förnekades detta.

Sedan kom PRISM-avslöjandet. Microsoft förnekar inte längre att den ger staten vad den vill ha. Och det verkar, tvärtemot vad som tidigare hävdats, som att företaget faktiskt uppgraderade Skype för att göra tjänsten mer tillgänglig för statlig avlyssning. Vilket det alltså ljög om offentligt.

Vi gör således klokt i att inte ta Microsofts försäkringar om att Kinect inte kommer att spionera på oss, eller att det inte ens skulle vara möjligt, med en stor nypa salt. Deras track record på området ärlighet och trovärdighet är rätt uselt.

Microsoft kan närhelst de önskar förändra sin policy - och ingen kommer att få veta något. Och den amerikanska staten kan, uppenbarligen, tillåta övervakning genom godkännande i en hemlig domstol.

Som konsument och privatperson finns det goda skäl att vara sunt skeptisk. Till allt.
"Jag tittar bort om du gör något oanständigt. Jag lovar."

6 kommentarer:

Anonym sa...

Det är lite som att skylla Lincolns övervakningsstat på telegrafföretagen.

http://www.lewrockwell.com/lrc-blog/it-all-begins-with-lincoln/

Hade Microsoft kunnat göra detta utan statens tvång och våld?

Hans Li Engnell sa...

Microsoft måste givetvis följa lagen precis som alla andra. Men de måste inte ljuga sina kunder rakt upp i ansiktet. Ett mäktigt företag som Microsoft, med så många kunder som bas, skulle faktiskt kunna påverka politiken genom att vara öppna med vad staten kräver av dem. Många användare bryr sig om sin personliga integritet och uppskattar inte att bli behandlade som idioter.

Microsoft valde att tyst gå regeringen till mötes och ljuga för sina kunder.

Anonym sa...

Märk väl, det är för att de går staten till mötes.

Kunderna kan välja bort Microsoft.

Men de kan inte välja bort monopolet på våld i deras geografiska område dvs staten.

Hans Li Engnell sa...

Ja, kunder kan välja bort Microsoft. Och Apple. Och Google. Vilket i slutändan är lättare sagt än gjort.

Men om vi ska kunna välja bort dem, är det ju bra om vi faktiskt vet vad de sysslar med. Microsoft har ljugit för sina kunder, och det är säkerhetsläckor som gör att vi över huvud taget fått reda på detta. Inget pressmeddelande från företaget som sådant.

Försök se enskilda företags ansvar också. Det är möjligt att ta strid för det som är rätt (se Bahnhof). Företag är inte maktlösa, tvärtom.

Anonym sa...

Speciellt Sverige har en lång tradition (saltsjöbadsandan) där storföretag blir en del av den korporativa staten. Apple och Microsoft har såvitt jag förstår delvis uppnått sin position genom statens privilegier såsom fractional reserve banking och patentskydd.

Men i slutändan är det ju staten som sitter med vapnen och sedelpressen.

Anonym sa...

Kanske OT men relaterat till det amerikanska Bodströmsamhället, Rob Lady har tydligen blivit arresterad
/B

http://reason.com/24-7/2013/07/18/ex-cia-chief-convicted-in-italy-detained